Eladó lakás 9. kerület, József Attila lakótelep, Belső-Ferencváros, Középső-Ferencváros, Külső-Ferencváros

Eladó lakások Budapest 9. kerület

9. kerületi hírek

9. kerület története

  IX. KERÜLET TÖRTÉNETE RÖVIDEN:  

Budapest IX. kerülete az egyik pesti kerület. Összefoglaló történelmi neve Ferencváros, a kerületi önkormányzat is ezt használja. A városrész 1792-ben I. Ferenc trónra lépésének alkalmából kapta e nevet.
Városrészek: Belső-Ferencváros, József Attila lakótelep, Középső-Ferencváros és a Külső-Ferencváros
Irányítószámok: 1091–1098- ig;   Teljes népesség: 59 121 fő (2015. jan. 1.);   Népsűrűség: 4 713 fő/km²;   Területe: 12,53 km²

A mai IX kerületet északnyugatról Budapest V. kerülete, északkeletről a VIII. kerület és a X. kerület, délkeletről a XIX. kerület és a XX. kerület határolja. Déli szomszédja a Ráckevei-Duna-ágon túl Budapest XXI. kerülete, nyugaton pedig a Dunán át a XI. kerülettel szomszédos.

A középkorban majorságok voltak a területén. A XVIII. század végén alakult ki egy kertes település a mai Ráday és Lónyay utcák környékén, amely az 1799. évi dunai árvíz áldozatává vált. A házakat vályogból építették újra, ám 1838-ban az újabb, még nagyobb árvíz ezeket is elpusztította. 529 házból csak 19 maradt meg. Ezt követően a parton gátat emeltek, a legalacsonyabban fekvő részeket feltöltötték és a házak ekkor már téglából és kőből épültek újra. A 19. század második felében nagyarányú iparosítás kezdődött: ide települt a legnagyobb vágóhíd, öt malom létesült, és a parton felépültek a Közraktárak a második világháborúban megsemmisült Elevátorral, illetve a századfordulón a Központi Vásárcsarnok. A kerületben épült fel a Mária Valéria-lakótelep, amelynek helyén létesült a József Attila lakótelep. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején négy jelentős felkelőcsoport működött a kerületben: a Tűzoltó utcaiak, a Ferenc tériek, a Tompa utcaiak és a Kilián laktanya környékén harcolók; közülük a Tűzoltó utcaiak harcoltak legtovább egész Budapesten, csak november 8-án tették le a fegyvert; vezetőjüket, Angyal Istvánt kivégezték, Ferencvárosban ma emlékét tér és emlékmű is őrzi. Október 23-án a felkelők a Soroksári úti fegyvergyár puskáival vették fel a harcot.

A Fővárosi Közgyűlés 2012. december 12-én kelt városrészeket rendező határozatában jelentősen átalakította a kerület városrészi felosztását. Megszűnt Gubacsidűlő, Ferencváros viszont három részre szakadt: Külső-Ferencváros, Belső-Ferencváros és Középső-Ferencváros.vissza